Slováci na MSJ neukázali to, na čo majú

Juniorský svetový šampionát v taiwanskom Tchaj-peji sa skončil, všetky medailové kolekcie už majú svojich majiteľov. Zlato putuje dvakrát do USA, raz do Ruska aj Austrálie. Ako sa v Ázii darilo našim? Na MSJ cestovali Jakub Kršňák a Alexandra Hagarová, obaja sa na rovnakom podujatí predstavili aj pred rokom v maďarskom Debrecíne.

V stredu sa na šampionáte predstavil Jakub, ktorý v krátkom programe obsadil 36. miesto a nekvalifikoval so do voľnej jazdy. „Čakal som trochu viac bodov. Rozhodcovia mi, bohužiaľ, neuznali rittberger ako dotočeného a stratil som tam približne 3 body. Mrzí ma to, ale už s tým nič neurobím. Inak som bol s jazdou celkom spokojný, no spomenutý rittberger ma škrie,“ povedal 18-ročný Jakub Kršňák.

O rok mladšia Alexandra skončila až na 42. priečke. „Vystúpenie sa mi, žiaľ, nevydarilo podľa predstáv. Nevyšiel mi hneď prvý rittberger a potom sa to už akosi celé ťahalo. Na Taiwan som prišla s chrípkou, no nevzdávala som sa a chcela zabojovať,“ priznala smutná Alexandra Hagarová.

A ako juniorský svetový šampionát vnímala prezidentka Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Felicitas Babušíková? „Juniorský svet je niekedy náročnejší ako seniorský. Tam chlapci bez zábran skáču všetky trojité skoky ba aj štvorité a jazdy ako komplex sú veľmi dobré. To isté platí aj o dievčatách, ale tie štvorité neskáču, no všetky trojité predvedú perfektne. Je potom veľmi ťažké v takejto konkurencií vyrovnať sa s vlastnou psychikou a previesť to, čo pretekári doma natrénovali a bežne urobia. Z výsledku našich v oboch kategóriách som sklamaná. Vystúpenia Alexandry a Jakuba som nevidela, len z dokumentácie som vyčítala, že obe jazdy našich reprezentantov boli podpriemerné,“ zhodnotila.

Napriek neúspechu situáciu nevidí bledo, pretože naši pretekári veci natrénované majú. Je však potrebné, aby všetko z tréningového ľadu dokázali predviesť aj na súťažnom poli. „Alexandra vie viac a keby bola schopná zajazdiť to, čo vie, tak by to malo stačiť na postup. Aj u Jakuba platí, že úspešné predvedenie vlastného programu by mu malo priniesť prienik do voľnej jazdy. Napriek tomu by som “nehádzala flintu do žita”. Som presvedčená, že s pribúdajúcim vekom sa obaja stabilizujú a v budúcnosti nám môžu spraviť radosť z výsledkov na pretekoch. Účasť na takýchto podujatiach je silná motivácia do budúcnosti a verím, že aj oni to tak cítia,“ dodala Felicitas Babušíková.

Kompletné výsledky MSJ 2017 nájdete tu.

Powered by WordPress and Bootstrap4