So sezónou spokojný, snom štvoritý skok a olympiáda

V sezóne 2015/2016 sa Michael Neuman prebojoval na Majstrovstvá Európy a v Bratislave 2016 obsadil 34. miesto. Pred aktuálnym ročníkom zmenil 26-ročný rodák zo Štokholmu obe jazdy a vytýčil si niekoľko cieľov. V nasledujúcich riadkoch prezradil, ako sa mu ich podarilo splniť a ako prebiehala jeho ostatná sezóna.

„V  sezóne som mal svetlé okamihy ale aj menej dobré chvíle. Do súťažného ročníka som vstupoval s dvoma úplne novými programami od veľmi dobrého francúzskeho choreografa. Bolo to pre mňa niečo nové, no myslím si, že ma to posunulo vpred,“ začal rozprávanie Michael Neuman, ktorý sa vo švédskej metropole narodil rodičom z bývalého Československa.  

„Koncom septembra prišla konečne prvá súťaž a problémy s príchodom do Bratislavy na Memoriál Ondreja Nepelu. Počas letu sa totiž stratila moja batožina a na zimný štadión som prišiel s vecami 15 minút pred rozkorčuľovaním. Všetko bolo tak rýchle, napriek tomu som previedol jeden z mojich najlepších krátkych programov. Voľná jazda mi však nevyšla podľa predstáv,“ priblížil začiatok súťažného ročníka a trampoty, ktorého ho postretli. „Potom som si na súťažiach musel trochu zvykať na nového kouča, nejaký čas nám to trvalo. Teraz som však šťastný, že ho mám.“

V decembri Michael skončil na národnom šampionáte druhý za Jakubom Kršňákom. „Viac ako z umiestnenia som bol sklamaný z toho, že som v Katoviciach previedol dve zlé jazdy,“ poznamenal. „Na majstrovstvách Európy v Ostrave som pri žrebe dostal jednotku rovnako ako rok predtým v Bratislave, jazdil som teda prvý a nevyšiel mi môj najlepší skok – trojitý flip.“ A bolo z toho opäť 34. miesto ako pred rokom.

Vzápätí Michael cestoval do Kazachstanu na zimnú univerziádu. „Bolo to zatiaľ najlepšie podujatie, aké som kedy absolvoval. Pred štrnástimi tisíckami divákov som previedol veľmi kvalitný krátky program a postúpil do voľnej jazdy. Po návrate domov som trénoval trojitého axla a pokúšal sa získať potrebné technické skóre na to, aby som mohol štartovať na majstrovstvách sveta. Tesne pred naplánovanou súťažou som však ochorel a preteky pokazil. Môžem povedať, že celkovo to bola úspešná sezóna. Splnil som dva z troch cieľov – kvalifikoval sa na ME a naučil sa trojitého axla. Nepodarilo sa mi však postúpiť na svetový šampionát,“ zhodnotil.

Popri krasokorčuľovaní sa Michael venuje aj vysokoškolskému štúdiu, takže veľa voľného času nemá. „Už sa pripravujem na novú sezónu, zmenil som krátky program a veľmi sa teším, až ho predvediem na súťaži. Do nového ročníka si dávam hneď niekoľko cieľov. Chcel by som sa kvalifikovať na ME a MS, byť si viac istý pri trojitom axli a začnem trénovať štvoritý skok. Rád by som sa dostal aj na olympiádu. Bude to veľmi ťažké, ale chcem sa o to pokúsiť,“ prezradil slovenský reprezentant.

Keďže sa Michael Neuman narodil aj vyrástol vo Švédsku, nevyhol sa ani otázke, či aspoň trochu sleduje hokej. Veď vo Švédsku je tento šport ešte populárnejší ako na Slovensku. „Neviem, čím to je, ale ľudia sa ma na to často pýtajú. Hokej sledujem najmä počas majstrovstiev sveta. Tento rok som si však nenašiel na to čas. Veľa trénujem a takisto mám mnoho povinností v škole, píšem totiž bakalársku prácu.  Ak si však čas na hokej nájdem, mám to šťastie, že môžem fandiť hneď trom krajinám – Slovensku, Česku a Švédsku. Takže mám veľkú šancu, že niektorý z mojich tímov uspeje,“ odpovedal.

Powered by WordPress and Bootstrap4