Karol Divín oslavuje 75 rokov

Jeden z najúspešnejších krasokorčuliarov slovenskej histórie Karol Divín slávil v utorok 22. februára svoje 75. narodeniny. Rodák z Budapešti sa stal prvým Slovákom, ktorý získal individuálnu medailu na zimných olympijských hrách, v roku 1960 bol v Squaw Valley strieborný.
Na svojom konte má aj striebro (1962) a bronz (1964) z majstrovstiev sveta, je majstrom Európy 1958 a 1959. Na kontinentálnom šampionáte získal celkovo 8 medailí (2 – 2 – 4).
Ku krasokorčuľovaniu ho priviedol jeho otec Antonín Finster, od roku 1959 ho pripravoval Ivan Mauer. Pôvodné meno Karol Finster mu zmenil otec podľa priezviska jeho babičky po presťahovaní sa do Bratislavy v 40. rokoch 20. storočia. Divín ako prvý v Európe dokázal skočiť trojitého rittbergera. Na ľade vynikal elegantným štýlom korčuľovania, mal výborný sklz.
Divín dlhodobo žije v Brne. Jeho stará mama pochádzala zo Slovenska, otec z Maďarska a mama z Plzne. “Som Stredoeurópan. V Brne je doma moja manželka a ja som tam s ňou tiež doma. Ľudia, s ktorými chcete byť, sú najdôležitejší. Krajina je až na druhom mieste,” povedal pred rokom v rozhovore pre iDnes.cz Karol Divín, ktorý sa v súčasnosti podieľa na príprave českého talentu Michala Březinu. V minulosti pomáhal pri tréningoch majstra sveta Kanaďana Briana Orsera.
Striebro zo Squaw Valley opatruje jeho syn, ktorý dlhodobo žije v Kanade. Vo Vancouveri oslávi Divín aj svoje životné jubileum. Pred vyše 50 rokmi vybojoval cenný kov aj napriek svalovým problémom, keď sa zranil na záver sústredenia vo Vysokých Tatrách.
“Hodinu po pretekoch sme čakali na výsledky u predpotopného počítača veľkého ako autobus, z ktorého liezli siahodlhé listiny,” spomínal pre Divín.
Za svoj cenný kov získal od Slovana Bratislava 10-tisíc korún na nábytok a titul zaslúžilého majstra športu.

Slovenský krasokorčuliarsky zväz

 

Powered by WordPress and Bootstrap4