Lukáš Csölley má novú tanečnú partnerku

Slovenský reprezentant v tancoch na ľade Lukáš Csölley bude od nastávajúcej sezóny súťažiť s novou tanečnou partnerkou. Federicu Testu vystrieda 26-ročná Češka Lucie Myslivečková. Spolu by radi naviazali na Csölleyove úspechy z predchádzajúcich rokov.

Tanečný pár Federica Testa a Lukáš Csölley sa dostal do povedomia širšej verejnosti najmä vďaka januárovým majstrovstvám Európy, ktoré hostila Bratislava. Okrem toho, že boli tvárami šampionátu, svojimi výkonmi a vzťahom k fanúšikom si získali obrovské sympatie. Uplynulá sezóna bola navyše ich najúspešnejšou v kariére. Na domácich majstrovstvách Európy skončili na 8. mieste, na svetovom šampionáte v Bostone na 14. priečke.

Testa oznámila svoje rozhodnutie o ukončení kariéry ako prvému tanečnému partnerovi Lukášovi Csölleyovi. Vzápätí zaslala Slovenskému krasokorčuliarskemu zväzu e-mail, v ktorom zdôvodnila svoje konanie. „Dospela som do štádia, kedy musím uznať, že som tomuto športu dala už všetko. Moja psychika a nedostatok motivácie mi nedovoľujú, aby som sa udržala na konkurencieschopnej úrovni. Rada by som sa poďakovala za obrovskú podporu,píše Federica. Jej nečakané rozhodnutie v predolympijskej sezóne, kedy čaká krasokorčuliarov kľúčová kvalifikácia na hry v Pjongčangu, Lukáša Csölleya zaskočilo. „Bolo to pre mňa prekvapenie a veľké. Uplynulá sezóna bola pre nás náročná a zlomová. Po majstrovstvách sveta sme si sadli a naplánovali, ako by mala prebiehať príprava, na čo sa chceme zamerať a postupovať,“ hovorí na margo ukončenia kariéry partnerky Lukáš Csölley a dodáva: „Sme dvaja, ktorí musia ťahať za rovnaký koniec povrazu, inak to nejde. Jej rozhodnutie musím stráviť a akceptovať, aby som sa mohol sústrediť na to čo ma čaká.

Nová partnerka je z Česka

Napriek prísnym pravidlám Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) sa Csölleyovi podarilo v pomerne krátkom čase nájsť adekvátnu náhradu. Od nastávajúcej sezóny bude reprezentovať Slovensko s Češkou Luciou Myslivečkovou. Do karát im zahral aj fakt, že Lucia pre zranenie dva roky nesúťažila. Pravidlá ISU totiž nedovoľujú krasokorčuliarom reprezentovať inú krajinu skôr ako 12 mesiacov od posledného vystúpenia na medzinárodnej súťaži. „Veľmi nás teší, že Lukášovi sa podarilo nájsť partnerku, s ktorou, verím, uspeje v olympijskej kvalifikácii. Od začiatku si porozumeli na ľade aj mimo neho. Teší nás, že v prípade Lucie sa nebudeme potýkať s rečovou bariérou. Žiaľ, rozhodnutie Federici Testy prišlo vo veľmi nevhodnom čase, vzhľadom na blížiacu sa olympiádu, ktorá má byť vrcholom nášho tanečného páru. Musíme ho však rešpektovať. Chcem  sa poďakovať českým kolegom, že rokovania o uvoľnení Lucie Myslivečkovej v prospech slovenskej reprezentácie boli mimoriadne rýchle a bezproblémové. Momentálne riešime ešte formality na Medzinárodnej korčuliarskej únii,” hovorí prezidentka SKrZ Felicitas Babušíková.

 Kto je Lucie Myslivečková

26-ročná rodáčka z Čeladnej tvorila naposledy tanečný pár s Francúzom Neilom Brownom, ešte predtým súťažila s Matějom Novákom. Je víťazkou súťaže Golden Spin zo Záhrebu a majsterkou Česka. S Lukášom Csölleyom sa pozná dlhé roky, stretávali sa v juniorských i seniorských kategóriách. Keďže jeho výsledky pozorne sledovala, ponuku súťažiť s ním ihneď prijala. „S Lukášom sa mi trénuje veľmi dobre, na ľade sme si od začiatku sadli. Angličania tomu hovoria ‘connection’ a v páre je to podľa mňa mimoriadne dôležité. Po korčuliarskej stránke je veľmi dobrým partnerom, vie dobre viesť, takže korčuľovanie po jeho boku sa mi zdá veľmi jednoduché,“  povedala Lucie Myslivečková.

Nový slovenský tanečný pár Myslivečková, Csölley sa bude pripravovať na prvú spoločnú sezónu v talianskom Miláne pod vedením doterajšieho trénera Roberta Pelizzolu. Ich premiérovými pretekmi bude Memoriál O. Nepelu, ktorý na jeseň tohto roka organizuje Slovenský krasokorčuliarsky zväz v Bratislave.

 

Powered by WordPress and Bootstrap4