Rusi triumfovali, Slovensko s premiérou

22 krajín, 13 tanečných párov, 7 športových dvojíc, 26 súťažiacich v kategórii žien a 19 mužov. Tak vyzeral 24. ročník Memoriálu O. Nepelu, ktorý sa v sobotu večer skončil v Bratislave. Okrem viacerých medailistov z majstrovstiev sveta i Európy, bol jedným hlavných lákadiel nový slovenský tanečný pár Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley.  Práve na domácom ľade si odkrútili súťažnú premiéru.

Memoriál O. Nepelu je najprestížnejším krasokorčuliarskym podujatím na Slovensku. Zväz, ako hlavný organizátor, ním nadviazal na úspešné majstrovstvá Európy, ktoré hostilo hlavné mesto v januári tohto roka. Počas troch dní prišlo na štadión približne 2 000 divákov a všetky štyri kategórie ovládli ruskí športovci.

Premiéra nového tanečného páru  

V tanečných pároch si zlatú medailu vyjazdili Rusi Jekaterina Bobrovová, Dmitrij Soloviev (178,84). S druhým miestom sa museli uspokojiť americkí reprezentanti Madison Chocková, Evan Bates (170,92) a tretiu priečku obsadili Rusi Tiffany Zahorská, Jonathan Guerreiro (165,64).  Nový slovenský pár Lucie Myslivečková, Lukáš Csölley skončil na 8. mieste (137,22).  ,,Je to začiatok sezóny, prvé preteky, tak sme to brali. Snažili sme sa urobiť maximum, ale určite sme nepredviedli stopercentný výkon, to vieme. Voľnú jazdu budeme musieť vyladiť,” zhodnotil Lukáš. ,,Bolo tam množstvo drobných chýb, ktorých sa budeme musieť vyvarovať, je to poučenie do budúcnosti,” doplnila Lucie, ktorú tesne pred jazdou potrápilo rameno. A trošku nevhod ju prepadla aj tréma. ,,Obyčajne viem s mojimi emóciami lepšie pracovať, ale dnes to nejako nefungovalo,” pousmiala sa. ,,Dúfame, že napriek istým nedostatkom sme urobili dobrý dojem, že sme ukázali náš potenciál,” zamyslel sa rodený Bratislavčan. ,,Teraz budeme zlepšovať, všetko, čo môžeme, vypočujeme si postrehy rozhodcov, nášho trénera. Keďže ďalšia súťaž nás čaká už o dva týždne v Nice, tak máme čo robiť,” dodala Lucie. Vďaka tomu, že na Memoriáli O. Nepelu splnili podmienky ISU, mohli by štartovať na majstrovstvách Európy.

5. miesto Nicole Rajičovej

Veľká konkurencia vládla v kategórii žien – o prvenstvo bojovali nielen ruské reprezentantky, ale aj Slovenka Nicole Rajičová.  Mária Sockovová  predviedla vo voľnej jazde  dokonalý výkon, ktorý jej priniesol hodnotenie v podobe 189,96 bodu. Júliu Lipnickú zaváhanie z voľnej jazdy odsunulo na striebornú priečku (165,46). Z bronzu sa tešila Američanka Mariah Bellová (161,72). Veľkú radosť však zažili aj slovenskí fanúšikovia, pretože Nicole Rajičová skončila na 5. mieste (158,82). „S voľnou jazdou som určite spokojnejšia ako s krátkym programom. Boli tam chybičky, ktoré ma však len motivujú, že mám na čom pracovať a verím, že je šanca získať ešte viac bodov v ďalších súťažiach. Určite budem chcieť zaradiť zložitejšie skoky,“ povedala sympatická Rajičová.

Sobotňajší program na Memoriáli Ondreja Nepelu odštartovali športové dvojice. Stupne víťazov boli čistou ruskou záležitosťou. Prví skončili Jevgenia Tarasovová, Vladimír Morozov (197,8), druhí boli Juko Kavagutiová, Alexander Smirnov (185,42).  Na treťom mieste sa umiestnila dvojica Natalia Zabijaková, Alexander Enbert (181,38), hoci predviedli čistú jazdu. Naopak, pomerne nešťastne spadla hneď v úvode jazdy Juko Kavagutiová a z prvej dvojice to bol Vladimír Morozov.

Medzi mužmi najlepší Slovák štrnásty

Ruským krasokorčuliarom sa darilo aj v kategórii mužov. Z prvého miesta  sa tešil Sergej Voronov  (237,42). Na druhom mieste skončil Kanaďan Kevin Reynolds (227,8), tretí bol Rus Roman Savosin (222,37). Slovenskí reprezentanti žiaľ veľa vody nenamútili. Najlepšie sa umiestnil Michael Neuman, ktorý bol po krátkom programe 11.ty a po voľnej jazde klesol na konečné 14. miesto (149,16). ,,Spokojný som bol určite viac s krátkym programom, vo voľnej jazde som mal som aj nejaké pády. Ale beriem to tak, že sú to moje prvé preteky v sezóne. Mám nové programy a je na čom pracovať, chcel by som postupne zaradiť trojitého axla. A aké mám od tejto sezóny očakávania? Rád by som sa dostal na majstrovstvá sveta. O olympiáde úprimne príliš neuvažujem, ale išiel by som na univerziádu,“ zhodnotil Neuman.

Powered by WordPress and Bootstrap4