MS v Helsinkách priniesli slzy šťastia aj sklamania

A je koniec. Všetky medaily už majú svojich majiteľov, rozdané sú aj miestenky na ZOH 2018 do kórejského Pjongčangu. Na majstrovstvách sveta vo fínskych Helsinkách je za nami už aj vydarená exhibícia a všetci účastníci sú na ceste domov. Aký teda bol svetový šampionát? Nechýbali v ňom prekvapenia a kopec emócií, čo k podujatiu takého formátu dozaista patrí. Nás môže tešiť, že v súťaži žien vybojovala Nicole Rajičová olympijskú miestenku pre Slovensko.

Ale začnime pekne po poriadku. Celé MS otvorili krátke programy žien. V nich tradične nesklamali Rusky na čele s líderkou Jevgenijou Medvedevovou, jej krajanky boli po prvej časti na 4. resp. 6. mieste. Výborne zajazdili aj Kanaďanky, zahanbiť sa však nenechali ani Američanky či Talianka Carolina Kostnerová. Naša Nicole Rajičová sa zaradila na 18. pozíciu.

V športových dvojiciach už krátky program naznačil ambície jednotlivých súťažiacich, čo sa napokon potvrdilo aj vo štvrtkových voľných jazdách. V nich sa na prvých štyroch miestach už nič nezmenilo – zvíťazili Číňania Wen-ťing Suej, Cchung Chan pred Aľonou Savčenkovou s Brunom Massotom, bronz získali Rusi Jevgenija Tarasovová s Vladimirom Morozovom.

To však už mali za sebou krátky program muži, po ktorých viedol obhajca titulu Javier Fernández zo Španielska, úradujúci vicemajster sveta Juzuru Hanju z Japonska bol až piaty. To ešte nikto netušil, čo sa stane v sobotu vo voľných jazdách.

V piatok predpoludním prišli na rad krátke tance, v ktorých sa Kanaďania Tessa Virtuová so Scottom Moirom postarali o prvé svetové maximum na tomto šampionáte (82,43 bodu). Bohužiaľ, medzi tanečníkmi by sme márne hľadali Lukáša Csölleya s Luckou Myslivečkovou, ktorí sa tesne pred šampionátom museli z podujatia odhlásiť. Lucku totiž zradilo rameno, takže všetci dúfame, že sa dá čím skôr do poriadku a čo nevidieť ju uvidíme na ľade.

Ťahákom piatkového večera boli voľné jazdy žien aj s našou Nicole, ktorá sa síce nepriblížila k osobnému rekordu, ale aj tak sa posunula z osemnásteho na sedemnáste miesto a vybojovala pre Slovensko už spomenutú miestenku na ZOH 2018. Ruska Anna Pogorilá bol pred voľnou jazdou štvrtá a isto pomýšľala na niektorú z medailí, no vystúpenie jej nevyšlo a klesla až na 13. pozíciu. Jej krajanka Jevgenija Medvedevová nikoho nenechala na pochybách, že práve ona je kráľovnou ženského krasokorčuľovania. Postarala sa totiž o nové bodové rekordy za voľnú jazdu (154,40 b.) a stanovila aj nové maximum v celkovom súčte (233,41). Stále iba sedemnásťročná Moskovčanka pritom medzi seniormi ešte nenašla na vrcholnom fóre premožiteľku – v aktuálnej aj predchádzajúcej sezóne vyhrala ME aj MS. Uvidíme, čo si pripraví na olympijský súťažný ročník.

Piatok priniesol tri bodové rekordy a rovnako na tom bola aj sobota. Tessa Virtuová a Scott Moir novým svetovým maximom v súčte krátkeho a voľného tanca (198,62) potvrdili zisk zlata pred obhajcami titulu Francúzmi Gabriellou Papadakisovou a Guillaumom Cizeronom. Tí previedli najlepšie hodnotený voľný tanec v histórii podujatí pod hlavičkou ISU (119,15). Bronz si vybojovali americkí súrodenci Maia a Alex Shibutaniovci.

Ešte pred tanečníkmi v sobotu vyvrcholila súťaž mužov. V nej mal najvýhodnejšiu pozíciu Javier Fernández, ale nevyužil ju. Séria zaváhaní mala za následok, že klesol až na štvrtú pozíciu. Neskutočné vystúpenia previedli zástupcovia Ázie, Po-jang Ťin z Číny či Japonec Šoma Uno. Bodovo najhodnotnejším voľným programom na podujatiach ISU (223,20) sa však prezentoval Juzuru Hanju z Japonska a zaslúžene sa stal majstrom sveta.

Šampionát v Helsinkách priniesol slzy šťastia aj sklamania, vzostupy aj pády. Priniesol aj veľký zážitok všetkým divákom. Aktuálna krasokorčuliarska sezóna sa pomaly končí a zostáva už len dúfať, že nasledujúca prinesie ešte viac zaujímavého, ako práve končiaca.

Powered by WordPress and Bootstrap4