Juniori musia pred sezónou pridať

Sobotňajšie previerky juniorskej reprezentácie dopadli podľa očakávaní. ,,Sme na začiatku sezóny. Forma všetkých ešte nie je úplne vyladená, bude sa však dolaďovať smerom k jednotlivým pretekom, aj keď v juniorských kategóriách sa začínajú súťaže extrémne skoro, už koncom augusta,” zhodnotil výkony Martin Letenay z technickej komisie SKrZ. ,,Naši reprezentanti ukázali, akú majú formu, predviedli nám nové súťažné programy na novú súťažnú sezónu.”

Previerky starostlivo sledovala aj Andrea Simančíková, podpredsedkyňa SKrZ a najmladšia medzinárodná rozhodkyňa ISU. ,,Reprezentanti a ostatní účastníci previerok, ktorí sa snažia o zaradenie do reprezentácie, nám v sobotu predviedli dobre pripravené krátke a voľné jazdy. Hudby a kostýmy boli viacmenej veľmi dobre vybrané a odrážali súčasné trendy nielen v krasokorčuľovaní, ale aj vo svete. Mne osobne sa páčil výber hudby Marca Klepocha, ktorý zvolil pre svoj krátky program hudbu od Sama Smitha z najnovšieho filmu Jamesa Bonda – Spectre. Čo sa týka kostýmov, najviac ma potešili oba kostýmy Bronislavy Dobiášovej, ale aj Silvie Hugec a jeden z kostýmov Jakuba Kršňáka,” zamyslela sa Andrea Simančíková.

A komu sa teda na previerkach darilo? ,,Čo sa týka výkonnosti, v tejto oblasti naši pretekári neexcelovali. V kategórii junioriek podľa výsledkov najviac bodov dosiahla Bronislava Dobiášová, ktorá v minulej sezóne bojovala so zdravotnými ťažkosťami. Momentálne vyzerá byť dobre pripravená, no chýba jej ešte zaradenie viacerých trojitých skokov – predovšetkým vo voľnej jazde. Druhý najvyšší bodový zisk dosiahla Silvia Hugec, ktorá sa pripravuje v USA a príjemne ma prekvapila – jej jazdy nemali prázdne miesta a verím, že dokážu udržať pozornosť diváka od začiatku až  do konca. Silvia, ktorá ešte len začína v kategórii junioriek, ukázala aj pomerne širokú škálu trojitých skokov. Ostatným dievčatám sa žiaľ nepodarilo ukázať všetko, čo počas leta natrénovali a pevne verím, že nám to ukážu počas následujúcich pretekov,” zosumarizovala Andrea Simančíková.

,,V kategórii juniorov získal najvyšší počet bodov Jakub Kršňák, ktorý však potrebuje zapracovať na pridaní náročnejších elementov ako sú napríklad kombinácie dvoch trojitých skokov. Za ním sa umiestnil Marco Klepoch, ktorý zaradil aj trojitý axel, no od polovice jazdy mu už nestačili sily,” dodala Simančíková.

Previerky však nemajú len čisto hodnotiaci charakter a preto sú pre krasokorčuliarov veľkým prínosom. ,,Cieľom previerok nie je len upresniť nominácie na najbližšie preteky, kto má aktuálne najlepšiu výkonnosť. Pretekárom zároveň poskytujú spätnú väzbu priamo od našich medzinárodných rozhodcov, v ktorých prvkoch, v ktorých častiach kompozície majú ešte rezervy, na čom treba popracovať, aby do toho ostrého štartu sezóny v septembri – októbri, mohli na svojich jazdách čo-to upraviť,” uzavrel Martin Letenay.

Powered by WordPress and Bootstrap4