Vo veku 97 rokov nás opustila Fedora Kalenčíková

Fedora Kalenčíková sa narodila 15. júna 1923 v Novom Meste nad Váhom. Jej otec Rudolf Kalenčík bol podnikateľ, obchodník s južným ovocím. Už odmalička sa prejavovala ako temperamentné dieťa, no možností v jej ranných rokoch v Novom Meste veľa nebolo, deti boli odkázané len na zamrznutý Váh.

Miestny záhradník, pán Fialka, v zime postriekal záhradu vodou a vytvoril tak ľadovú plochu, na ktorej sa dalo bezpečne korčuľovať.

Keď mala Feda asi 5 rokov otec jej kúpil korčule a požiadal synovca, ktorý patril k prvým novomestským hokejistom, aby zobral jeho dcéru na ľad. Feda sa veľmi rýchlo naučila korčuľovať, no keď začala vymýšľať figúry, pri čom často padala, povedal jej bratranec pred otcom, že nová Sonja Henie z nej nebude. Feda sa zaťala a na klzisko odmietala chodiť. Keď ale nastúpila do školy, vrátila sa na ľad so spolužiačkami. 

Otec keď spozoroval, že má talent zvažoval. Južné ovocie sa v malom meste veľmi nepredávalo, rozhodol sa obchod presťahovať do Prahy. 

Praha ako hlavné mesto vtedajšieho Československa mala už veľký zimný štadión na Štvanici. Feda mala vtedy 10 rokov. Keď prvýkrát vstúpila do priestorov zimného štadióna bola nadšená. S obdivom sledovala skúsených krasokorčuliarov z vysokoškolského klubu a snažila sa ich napodobňovať. Neskôr sa odvážila podliezať povraz, ktorý oddeľoval plochu pre verejnosť od plochy, kde trénovali pretekári. Ich tréner ju pozoroval a keď videl aká je šikovná prehovoril s rodičmi, aby ju prihlásili do krasokorčuliarskeho klubu.

Feda potom denne ešte pred školou a večer znovu  trénovala. O rok neskôr v roku 1934 už štartovalana prvých oficiálnych pretekoch juniorov. Medzi nádejnými krasokorčuliarmi bola najlepšia. O dva roky  už vystúpila na najvyšší stupienok, stala sa juniorskou majsterkou Československa. 

(Na snímke 10 ročná Fedora Kalenčíková s neskorším prezidentom Českého krasobruslařského svazu a členom Technickej komisie ISU Josefom Dědičom)

(Na snímke Fedora Hvizdak-Kalenčíková ako 77 ročná)

Pred začiatkom vojny s ohľadom na politickú situáciu sa Kalenčíkovci rozhodli vrátiť na Slovensko. Rodina sa presťahovala do Bratislavy. Podmienky pre ďalšie napredovanie nádejnej krasokorčuliarky sa zhoršili. Bratislava nemala zimný štadión. Fedin otec začal obchádzať členov bratislavskej mestskej rady a začal presviedčať, že Bratislava štadión potrebuje. Ako erudovaný obchodník vedel už i o pozemku na Tehelnom poli, kde by sa mohol štadión postaviť. Za podpory športových klubov i mesta Bratislavy sa 28.októbra 1939 začalo stavať.

Feda naďalej pretekala a od roku 1937 do roku 1947 si ani raz nedala zobrať titul majsterky Slovenska. Už ako štrnásťročná reprezentovala na Majstrovstvách sveta v Londýne, kde zaujala manažérov americkej profesionálnej Ice Show, ktorí jej ponúkli výhodnú zmluvu, no jej otec ju rázne odmietol.

V roku 1948 reprezentovala ČSR na pretekoch vo Viedni, odkiaľ sa už nevrátila. Vycestovala do USA a dnes žije spolu so svojím manželom  v New Yorku. V Amerike začala Feda znovu trénovať, neskôr sa stala trénerkou amerických krasokorčuliarov 

Pani Fedora Hvizdak – Kalenčíková navštívila Československo znovu až v roku 1993 ako čestný hosť pri príležitosti konania Majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní v Prahe, v roku 2001 bola hosťom  organizátorov na Majstrovstvách Európy v Bratislave.

Fedora Kalenčíková nás navždy opustila dňa 6.1.2021 v Nemocnici Yale New Haven Hospital v USA po krátkej chorobe vo veku 97 rokov. 

Najväčšie úspechy

Majstrovstvá sveta :

Londýn 1937 – účasť

Majstrovstvá ČSR juniorov:

1936 – 1.miesto

Majstrovstvá Slovenska:

1937 – 1947 – 1.miesto 

zdroj: https://krasonm.wixsite.com/krasonm/about2

Powered by WordPress and Bootstrap4