Novoročný pozdrav predsedu SKrZ

Vážení športoví priatelia,

v posledný tohtoročný deň by môj text pre Vás mal byť najmä o prianí, aby nasledujúci rok bol pre každého z Vás lepší, pokojnejší a spokojnejší, a aby sa Vám a Vašim najbližším podarilo dosiahnuť Vaše vysnívané ciele. Aby Vaši športovci, tréneri, funkcionári a rodičia krasokorčuliarov mohli sumarizovať úspechy dosiahnuté v práve sa končiacom roku a taktiež si mohli vytyčovať nové ciele a plánovať k nim cestu.

Situácia s novým ochorením nám však už trištvrte roka neumožňuje venovať sa našej športovej aktivite v rozsahu, aký by sme si priali. Nielenže sa aktuálna sezóna de facto ani nezačala, vývoj a výhliadky sú ešte menej optimistické. Kým pred mesiacom sme tajne dúfali, že po Novom roku sa nám podarí rozbehnúť súťaže Slovenského pohára a testy (resp. že budeme môcť začať normálne trénovať), dnes ani netušíme, či sa nám do konca sezóny podarí zorganizovať Majstrovstvá SR pre rok 2021.

Medzinárodná korčuliarska únia zrušila všetky majstrovské súťaže, teda až na Majstrovstvá Sveta, otázkou však nie je či, ale kedy rozhodne aj o ich zrušení.

I napriek nie lichotivým výhliadkam v mojom texte vyššie som však presvedčený, že nie to, čo sa stalo, ale to ako na to zareagujeme, je dôležitejšie. Môžeme totiž sedieť doma s vyloženými nohami, s miskou pochutín pri tom sledovať Perinbabu a zvyšok dňa vytvárať nové osobné rekordy v ťukaní nových statusov, príspevkov a reakcií na všakovakých sociálnych sieťach.

Život športovcov nebol nikdy ľahký. Z osobných skúseností viem, že najťažšie bolo vždy prekonať samého seba a čeliť “nepriazni osudu”. Prekročiť a rozšíriť svoju zónu komfortu, zabudnúť na to, že lepšie výsledky sa dajú dosiahnuť, keď budem robiť dookola to isté, nespoliehať sa na šťastie, alebo nevyhovárať sa na iné okolnosti (prípadne ľudí) je cesta, ktorá mi v minulosti pomohla a som presvedčený, že i nášmu športu je v tejto situácii jedinými liekmi, ktoré nám pomôžu (aspoň) prežiť.

Práve toto obdobie ukáže, kto doma/na záhrade/v prírode či už ubehol denne pár kilometrov, naskákal cez švihadlo desiatky dvojšvihov, urobil desiatky rotácií, výdrží v lastovičkách, drepov na jednej nohe, výpadov predných a bočných, zhybov, klikov, brušákov, špagátov, strávil hodiny pred zrkadlom atď. Pretože aj z banky si vytiahnete iba to, čo ste do nej navkladali.

Absolútne súhlasím, že hodiny, ktoré nemôžete tráviť tréningom na ľade, nevykompezujete tréningami na “suchu”. Teda nie na 100 %. Ale krasokorčuľovanie je šport vyžadujúci komplexnú prípravu. Som preto presvedčený, že akonáhle situácia dovolí začať plnohodnotný tréningový proces, navrch budú mať tí, ktorí sa disciplinovane, pravidelne a ctižiadostivo pripravovali.

Vyzývam, alebo skôr prosím trénerov a rodičov, dajte Vašim pretekárom, Vašim deťom možnosť využiť toto neľahké obdobie, dajte im príležitosť nezahodiť najbližšie týždne (či mesiace) a vytvorte im tréningový plán a priebežne ho monitorujte (ak ste tak doteraz neučinili). Nezabezpečí to síce majstrovské medaile, ale kiežby som sa mýlil.

V rámci vedenia SKrZ sme v tejto komplikovanej dobe prijali niektoré opatrenia a zmeny, ktoré sme považovali za nevyhnutné a ktoré by mali napomôcť vybudovať, alebo aspoň pripraviť základ pre reštartovanie úspechov našich športovcov / Vašich detí v budúcnosti. Som si vedomý, že nie všetky sa stretli s pochopením a všeobecným súhlasom – ale verte tomu, že ich aplikovanie nemá slúžiť na splnenie egoistických predstáv členov vedenia SKrZ, ale smeruje k vybudovaniu progresívneho smerovania krasokorčuľovania v našich neľahkých podmienkach.

Držím palce každému z Vás a prajem nám všetkým, aby sme v roku 2021 mohli vyvíjať našu športovú činnosť bez obmedzení, aby sme ju čím skôr mohli vyvijať vôbec. Zároveň Vám prajem najmä pevné zdravie a odhodlanie popasovať sa so situáciou, ktorej sme svedkami vôbec po prvýkrát.

S prianím len toho najlepšieho a PF MMXXI,

Jozef Beständig,
predseda VV SKrZ.

Powered by WordPress and Bootstrap4